Home
Відтворення архаїчного обряду Рівненського Полісся “Водіння Куста”

Відтворення архаїчного обряду Рівненського Полісся “Водіння Куста”

Наша нація має багатезну культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, надбаних нашими дідами та прадідами. Із давніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови, як то правильно жити. Все це закладено в українських звичаях, обрядах та фольклорі. І ми це все маємо оберігати, як святиню.
✅️Сьогоднішній семінар “Нематеріальна культурна спадщина в громадах” ще одне нагадування про те, що не лише самі носії цієї спадщини мають бути зацікавлені в її збереженні та розповсюдженні, а й усі ми.
✔️“Усі елементи нематеріальної культурної спадщини – це все наші здобутки. І приємно, що зацікавленість у цьому зростає. Не забувайте наші традиції, передвайте їх своїм дітям”, – говорить директорка КЗ “Рівненський обласний центр народної творчості” РОР Ірина Рачковська-Баковецька .
✔️“Одним із яскравих осередків збереження нематеріальної культурної спадщини є наш музей”, – розповідає Анастасія Колодюк – заступник генерального директора з культурно-просвітницької діяльності Національний музей народної архітектури та побуту України. Із цим важко не погодитись – там є все: це унікальні традиції та звичаї українського народу. В музеї представлена наша історія та культурне надбання нації. Саме тут можна побачити і осягнути всю Україну, всю її величність…
✔️У свою чергу, заслужений працівник культури України, старша наукова співробітниця КЗ “Рівненський обласний краєзнавчий музей” РОР Алла Українець розповіла про свою титанічну та нелегку роботу, яку вона проводить у експедиціях, досліджуючи наші традиції, побут, одяг та багато чого різного, потрібного і цікавого.
✔️Про нашу гордість – старовинний автентичний одяг українців: вбрання Рокитнівщини, на прикладі власного проєкту “Спадок” зініційованого колективом та начальником відділу культури і туризму Рокитнівської селищної ради, Сарненського району @Юля Коханевич.
Неймовірний, вражаючий, неповторний… це щось набагато більше, ніж просто традиційний народний одяг – це вишита душа українців. Дякуємо Культура Рокитнівщини за враження і емоції, які Ви створили❤️
❗️І от, власне, для чого ми тут всі зібрались))) нині у “Етносаду” відтворили архаїчний обряд “Водіння Куста”☘️, який побутував на території Рівненського Полісся ще тисячоліття тому, і є живою спадщиною села Сварицевичі. До того ж ця традиція внесена до Національного переліку елементів НКС. Традицію з глибини віків допомогла відтворити Алла Ковальчук – керівник народного художнього колективу гурту традиційного поліського співу “Ранкова роса”, Рівненського ліцею №28.
Ми почули унікальний і вражаючий спів, ніби предки говорили з глибини віків… під виконання кустових пісень наряджали Куста. А далі пішли навідатися до господарів аби їм добре було)))) Господарі віддарували дівчат смаколиками та грішми. ☝️При цьому вважалося, що чим більше одвідує ту чи іншу родину “кустянок”, тим щедрішими будуть статки в господарстві, а відтак, їх завжди чекали з нетерпінням.
Тож, у РОЦНТ рік має бути урожайним, принаймні, на події)))
❤️У нас є потужні традиції гостинності та смачна кухня. Отож гастроспадщину Троїцьких свят у Мізоцькій громаді, презентував народний аматорський фольклорний ансамбль «Родовід» клубу-філії села Нова Мощаниця
КЗ «Мізоцький центр культури, дозвілля і туризму» Мізоцької селищної ради, керівник – Любов Мариніна.
Ой, людоньки, гляньте, які страви наготувала Галина Шебуня – завідувачка клубом-філією села Білашів, заручившись допомогою своїх помічничок-молодичок, та з руками і тарелями можна було то все з’їсти, настільки то все смачно, ніц не лишили
А смакували таке:
* Ковбаски “купати” манно-картопляні;
* Сухі вареники з цибулею – “цибульники”;
* Щука в медово-гірчичному соусі із білими грибами, зібраними цьогоріч;
* Карасики у сметані;
* Коровай
Сьогодні був напрочуд інформаційно-гастрономічний смачний семінар. Всім вдячні.

Leave a Comment