Home
Василь ПОЗНІК заслужений майстер народної творчості України м. Сарни

Василь ПОЗНІК заслужений майстер народної творчості України м. Сарни

                                                                                 

ПОЗНІК  ВАСИЛЬ  СТЕПАНОВИЧ

заслужений майстер народної творчості України,

художня обробка  дерева (м. Сарни)

Василь Степанович Познік – різьбяр, заслужений майстер народної творчості України, член Спілки майстрів народного мистецтва України, автор збірки гумористичних творів «Ось така балачка», «Він і вона».

Народився Василь Степанович Познік 1 травня 1943 року в селі Глушиця Сарненського району.

З ранніх років Василь Степанович тягнувся до прекрасного, формуючи власний неповторний погляд на дивовижний і неповторний світ. Вроджений хист до малювання розвивав у гуртку образотворчого мистецтва, а професійно вдосконалив у Московському народному університеті мистецтв на факультеті «Мистецтво і живопис». Василь Познік є автором портретів, малюнків олівцем з натури.  Серед художніх картин писаних масляними фарбами пейзажі рідного краю.

Створені ним дерев’яні композиції, окремі скульптури визначаються тендітністю форм, пластичністю. Це такі роботи як «Сівач», «Земля народу», «Шибеники», «Пастушки» та інші. За творами Тараса Шевченка митець створив скульптурні композиції «Одне однісіньке під тином», «Шевченко», «Гайдамаки», «Перебендя», «Гонта», «Наймичка», «Кобза» та інші.

Майстер є учасником численних представницьких, обласних, районних, зональних, Всеукраїнських виставок – оглядів, фестивалів мистецтва майстрів народної творчості. Його твори були представлені на творчому звіті майстрів мистецтв і художніх колективів Рівненської області (м. Київ, 2009 р.). Персональні виставки Василя Степановича відбувались у Сарнах (2003 р.), Рівному (1993, 2012 рр.), Дубно (2018 р.)

Самобутні роботи майстра зберігаються в музеях Києва, Львова, Рівного, рідних Сарнах.

Василь Степанович є активним учасником народної аматорської студії майстрів «Самоцвіти Сарненщини» КЗ «Палац культури» Сарненської міської ради.

Творча праця талановитого митця удостоєна багатьох почесних грамот, дипломів, подяк району та області за розвиток різьбярства, як народного мистецтва  Поліського краю. Він є дипломантом Всеукраїнської виставки «Рік людей з інвалідністю» (2003 р.), Всеукраїнського соціально-політичного об’єднання «Національна асамблея інвалідів України» з нагоди проведення XII параолімпійський ігор в Афінах (2004 р.).

http://mistecka.libr.rv.ua/author/11

http://lib.sowa.com.ua/InPor/poznik.htm

https://www.volyn.com.ua/news/75947-mrie-navchiti-y-uchniv-vdikhati-u-derevo-dushu.html

https://ij.ogo.ua/ya-zhurnalist/skulptor-hudozhnik-pismennik/

 

Leave a Comment