Home
Іван КОВАЛЕНАС заслужений майстер народної творчості України м. Вараш

Іван КОВАЛЕНАС заслужений майстер народної творчості України м. Вараш

КОВАЛЕНАС ІВАН  ВАСИЛЬОВИЧ

Коваленас Іван Васильович народився у 1963 році в с. Нова Рафалівка Володимирецького району Рівненської області. Закінчив Харківське державне художнє училище в 1990 р., відділення – скульптор виконавець. Член Спілки майстрів народного мистецтва України.

Іван Васильович нагороджений дипломами, грамотами та подяками. З 1990 року майстер є постійним учасником районних, міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок мистецтва. Серед останніх: XIX Фестиваль української культури в Сопоті (Польща), Дні української культури в Німеччині (2009 р.) та в Білорусі (2018 р.), міжнародна виставка «Етно-світ» (2016 р.), «Ягелонский ярмарок» (м. Люблін, 2017 р.), Міжнародна виставка декоративного-прикладного мистецтва «Слов’янський базар» (м. Вітебськ, 2018 р.)

У творчості митця переважають народні мотиви. Образи та сюжети до своїх робіт автор черпає з усної народної творчості, творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та історичного минулого України. Фігурки він виробляє з різних порід дерева: груша,  вільха,  липа,  яблуня, дуб, горіх, кипарис, кедр, клен, олива, береза, ялівець. Живим деревам митець шкоди не завдає ніколи.  Для роботи він збирає тільки те, що залишається після вирубки лісу.

Твори майстра знаходяться в музеях України, приватних колекціях Європи, Америки, Канади, країн Сходу.

Іван Васильович не тільки працює у царині художньої обробки дерева, але і навчає молодих майстрів премудростям ремесла у професійно-технічному училищі Рівненської АЕС. Його учень – Іван Щербачук – у 2019 році став стипендіатом Президента України як молодий майстер народного мистецтва.

Майстер нагороджений дипломами, грамотами та подяками за значний особистий внесок у розвиток українського народного декоративного мистецтва, за збереження традицій народного мистецтва, та за високий художньо-естетичний рівень виробів декоративно-прикладного мистецтва і високий професіоналізм. У 2009 р. Івану Коваленасу присвоєно почесне звання «Заслужений майстер народної творчості України».

 

Також з майстром можна поспілкуватись он-лайн – посилання на його сторінку у мережі Фейсбук

https://www.facebook.com/profile.php?id=100033083853989

Почитати про майстра можна тут:

https://ij.ogo.ua/ya-zhurnalist/rizbyar-ivan-kovalenas-ya-z-derevom/

https://volodymyrets.city/articles/23763/vikladach-ta-studenti-proftehuchilischa-rivnenskoi-aes-prezentuvali-u-varashi-vistavku-svoih-robit

Leave a Comment