Home
Народний аматорський фольклорно – етнографічний ансамбль «Червоне намисто» с. Новий Корець Корецького району

Народний аматорський фольклорно – етнографічний ансамбль «Червоне намисто» с. Новий Корець Корецького району

Народний аматорський фольклорно – етнографічний ансамбль «Червоне намисто» с. Новий Корець засновано в 1980 році. Керує ансамблем від початку Людмила Кічановська. Ансамбль виріс з традиційного хору – ланки, що були раніше чи не в кожному селі на початку 80 – х років. Сьогодні в колективі 25 учасників віком від 25 до 60 років, це жителі села Новий Корець , які працюють в різних сферах народного господарства. Вони є провідниками у важливій та нелегкій справі по збору місцевих обрядів , традицій, пісенної творчості села. В репертуарі ансамблю ціле календарне коло обрядових дійств: колядки, щедрівки, веснянки, Купала, зажинки, жнива, обжинки, сватання, коровай, весілля. За кожним обрядом – вистава зі своїми костюмами, атрибутикою і, звичайно ж, піснями, танцями, народним гумором.
Колектив – учасник багатьох не лише районних, обласних, а й всеукраїнських мистецьких акцій. У 1982 році фольклорно – етнографічний ансамбль реконструював обряд « Випікання короваю» і став лауреатом республіканського телетурніру « Сонячні кларнети» та « Золоті ключі» (1984). Про колектив відзняла сюжет (« Гей, на Івана на Купала») кіностудія ім. О. Довженка (Березнівський район), де проходило обласне свято Івана Купала (1988), а також був учасником обласного фестивалю фольклорних колективів в м. Рівне, та м. Остріг (1989, 1999).
У 2006 та у 2008 роках учасники ансамблю показали фрагмент весільного обряду в театралізованому дійстві « Полтавське весілля» на Полтавщині, де взяли участь в культурній програмі Сорочинського ярмарку. У липні 2007 та 2009 роках на запрошення українського земляцтва Підляшшя, гурт побував на святі Купала в Дубичах Церковних (Польща). В цьому ж році на честь свого 20 річного ювілею фольклорно – етнографічний ансамбль отримав назву « Червоне намисто». У січні 2008 та 2010 роках колектив взяв участь у ХІІ слов’янському фольклорному фестивалі « Коляда» (м. Рівне), де гідно представив традиційну пісенно – обрядову культуру свого села ( обряд « Маланка ») , отримав диплом лауреата ІІ ступеню у номінації «Обряд – містерія», став учасником святкування Першої річниці Незалежності України (м. Київ. Національний музей архітектури та побуту України «Жниварський обряд»). У червні 2008 прийняв участь у районному огляді-конкурсі колективів вокально – хорового жанру, фольклорних та сімейних ансамблів « Троїцькі дзвони ».
У 2005 році став учасником районного огляду-конкурсу весільних пісень і обрядів та сімейних ансамблів у рамках фольклорного свята « Низький уклін тобі, неділенько зелена» . У 2011 році зайняв ІІІ місце в районному фестивалі – конкурсі « І творчістю хата багата», був учасником районного та обласного свята « Врожаю» ( м. Корець та м. Костопіль), прийняв участь в обласному святі української писемності Першокниги « Пересопницьке Євангеліє» та у Всеукраїнському літературно – мистецькому святі « Встане правда! Встане воля» у с. Пересопниця Рівненського району ( до 450 річчя Пересопницького Євангелія), свята села Піддубці (Хмельниччина. Липень ,2013),обласного відкритого фестивалю народного мистецтва «Зелене Купало в літо упало» ( липень, 2013 – 2015) .

Почесне звання «народний аматорський» колективу присвоєно 27 грудня 1987 року.
Все найкраще, що вдалося зберегти та відтворити учасниками колективу передається молодому поколінню, адже поряд з дорослим колективом працюють юні майстри сцени, які об’єдналися в підготовчу студію. Юні аматори навчаються традиційному народному співу, вивчають обряди та звичаї.

Leave a Comment