Home
Нарада для директорів базових будинків культури: “Інклюзія та ветеранська політика в закладах клубного типу”

Нарада для директорів базових будинків культури: “Інклюзія та ветеранська політика в закладах клубного типу”

Нині у нас видався досить насичений і продуктивний день! У Рівненському обласному краєзнавчому музеї наш КЗ “Рівненський обласний центр народної творчості” РОР провів нараду для директорів базових будинків культури клубного типу області. Основна тема заходу: «Інклюзія та ветеранська політика в закладах клубного типу».

«Реалії нашого сьогодення змушують на державному рівні розробляти цілу плеяду різних напрямків щодо підтримки ветеранської політики, інклюзії та безбар’єрності. Надважливим є й аспект підтримки ментального здоров’я (психологічного, психічного, підтримки духу людини) на місцевому рівні» – зауважила директорка Рівненського обласного центру народної творчості Ірина Рачковська, розпочавши нараду.

Детально про інклюзію в закладах культури доповіла Галина Ковальчук – начальник відділу регіональної культурної політики управління культури і туризму РОДА. «Забезпечення рівних прав для кожного в усіх сферах життя» – ось головний меседж інклюзії. Адже інклюзія – це про доступність і рівність.

Розгорнутіше про інклюзію в мистецьких школах нам доповів Кравець Олександр Юрійович – завідувач відділом методично-менеджментової роботи та креативних індустрій КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» РОР.

А втім, важливою темою нашої наради була «Ветеранська політика». Ми мали нагоду послухати онлайн доповідь: «Комеморація російсько-української війни» від Оксани Довгополової та Юлії Гнат – представників організацій Платформа культури пам’яті Минуле/Майбутнє і Мистецтво та громадське об’єднання «Музей сучасного мистецтва».

Про підхід до ветеранської політики через розуміння проблематики ветеранів усім присутнім розповіли Ольга Корнишина – фахівець по роботі з ветеранами у напрямку відновлення ментального здоров’я та Люсьєни Шум – голова благодійного фонду «Бібліотечна країна».

Про нематеріальну культурну спадщину, як важливий інструмент реабілітації ветеранів розказала Юлія Гончарова – заввідділом збереження та розвитку регіональної НКС Рівненського ОЦНТ.

️Так само, провідний методист РОЦНТ Юрій Ковальчук із власного досвіду, розповів та продемонстрував присутнім, як правильно віднаходити індивідуальний підхід до кожного через традиційну культуру. А на останок і пісню заспівав пречудову.

Вцілому, провели нараду дуже плідно і змістовно. Та ще й під виставку картин та ексклюзивного одягу від талановитої художниці та дизайнерки Аліни Мирончук, яка у свій творчості відображає соціально важливі послання та теми через візуалізацію образів видатних українців, зображення грецьких богів, як уособлення мужності, героїзму та самопожертви наших воїнів…

Дякуємо усім присутнім та до нових зустрічей! Далі буде, Ви ж знаєте.

Leave a Comment