Home
Зразковий аматорський ансамбль народних інструментів «Полісяни» Костопільської дитячої школи мистецтв Костопільської міської ради Рівненського району, керівник Стельмащук Роман Сергійович

Зразковий аматорський ансамбль народних інструментів «Полісяни» Костопільської дитячої школи мистецтв Костопільської міської ради Рівненського району, керівник Стельмащук Роман Сергійович

Ансамбль був створений у 1990 році Степаном Ярмолою. Колектив складався з 12 учнів, згодом їх кількість зросла до 25.

З 2006 року керівником ансамблю є Стельмащук Роман Сергійович.

В основі інструментального складу ансамблю лежить характерна для Поліського краю «Троїста музика» – сопілка, скрипка та бубон, доповнена та розширена такими інструментами як : кларнет, баян, кобза, козобас, ліра, бугай та рубель, що надає звучанню ансамблю своєрідності, неповторності та оригінальності фольклорного колориту.

Репертуар колективу складається з інструментальних обробок мелодій Полісся, Гуцульщини, центральної України та Поділля. Кожен твір із репертуару ансамблю аранжований та адаптований до можливостей виконавців керівником Р. Стельмащуком. Також ансамбль акомпанує солістам-вокалістам, вокальним ансамблям та хореографічними колективам.

«Полісяни» постійно беруть активну участь у концертній діяльності, культурно – мистецьких заходах міста, району, області та займають призові місця в обласних оглядах-конкурсах серед шкіл естетичного виховання.

Здобутки ансамблю «Полісяни:

– 2010 р. – Дипломант Всеукраїнського дитячого-юнацького конкурсу української музики «Бурштинові нотки».

– 2011 р. – Програма молодіжного культурного обміну «На зеленій Україні і в Бєбжанській долині» (м. Білосток і м. Гоняндз, Польща)

– 2011 р. – І місце на Обласному відкритому конкурсі виконавців на народних інструментах «Мереживо».

– 2013 р. – Заключний концерт переможців міжнародних, всеукраїнських, обласних фестивалів та конкурсів дитячої творчості «Творче жниво – 2013».

– 2015 р. – Лауреат І ступеня I Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Мереживо» пам’яті заслуженого діяча мистецтв України О. Степанова.

– 2015 р. – присвоюють почесне звання «зразковий аматорський».

– 2016 р. – учасник Фольклорного фестивалю «Горлиця» у с. Маринин Березнівського району;

– 2016 р. – Фестиваль народної музики ім. А. Андрухова в смт. Млинів;

– 2017 р. – Фестиваль «Сімейне свято – Рум’яний день» у м. Рівне;

– 2017 р. – Фестиваль-ярмарок «Бульба-Фест» у м. Рівне;

– 2019 р. – Лауреат І ступеня IV Всеукраїнського фестивалю-конкурсу  «Мереживо» пам’яті заслуженого діяча мистецтв України О. Степанова.

– 2021р. – обласний фестиваль народної музики ім. А. Андрухова

Особливістю колективу є плинність учасників: старші учні випускаються зі школи мистецтв, їх місце займають молодші діти. Незважаючи на цей негативний для колективу фактор, керівник намагається підтримувати виконавську майстерність на високому рівні, урізноманітнює та розширює репертуар новими творами, постійно перебуває у творчому пошуку та розвитку.

Leave a Comment