Home
Відкриття ткацького сезону: ТКАЦТВО.UA

Відкриття ткацького сезону: ТКАЦТВО.UA

В період масштабних спроб одвічним українським ворогом – росією знищити український культурний сегмент, колективна національна свідомість чинить опір духовними цінностями, самобутністю, елітарністю, унікальністю. В період війни відчуття власної культурної ідентичності українців найбільш загострене – народні традиції, культурна спадщина, духовний спадок є саме тим аспектом, який привертає увагу світу, але й виокремлює себе основною мішенню ворога-окупанта, завдання якого – знищити світогляд українського етносу. Одним із основних завдань вітчизняної спільноти – зберегти та продовжити свої традиції, серед яких є традиція одного із найдавніших ремесел українців – ткацтва.
На Поліссі ткацька традиція активно розвивалася навіть в період індустріального і технологічного прогресу, а її символами є відомі в регіонах постаті двох Ганн – Ганни Верес з Київського Полісся та Ганни Леончук із Рівненського Полісся.
В рамках партнерської діяльності щодо дослідження та вивчення ткацької традиції на Поліссі, а також творчого спадку згаданих постатей ткацької традиції КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник та КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» РОР поставили за мету знайти повну інформацію про розвиток ткацтва на Поліссі, збереження та подальший розвиток ткацької традиції в громадах, серед майстрів народної творчості, впровадження ткацької традиції в сучасне виробництво та вітчизняну модну індустрію; знайти повну інформацію про діяльність мисткинь, а також підготувати дані матеріали для висвітлення в рамках проведення ряду активностей.
❗В рамках проєкту в Рівному відбудеться:
✅22 грудня 2022 року о 12 год – виставка-презентація творчої спадщини Ганни Верес та Ганни Леончук у головному храмі м. Рівне – Свято-Покровському соборі, що є для рівнян символом української незалежності та духовного відродження в день Святої Ганни, яка вважається покровителькою жіночих ремесел, та безпосередньо ткацтва, із залученням керівництва області, духовенства Православної Церкви України, громадськості, митців тощо.
✅22 грудня о 14 год в Рівненському краєзнавчому музеї – проведення конференції «Ткацтво- найдавніше ремесло українців» із залученням фахівців етнологічного, музейного, ткацького напрямків щодо розвитку ткацької традиції в Україні та безпосередньо на Поліссі;
✅23 грудня 2022 р. о 12 год в МБК “Текстильник” – проведення символічної культурно-мистецької події «Відкриття ткацького сезону на Поліссі» із залученням майстринь народної творчості, носіїв ткацької традиції, студентів, мотивованої громадськості тощо з метою вивчення та дослідження ткацької традиції, апробації ремесла, розвитку власних творчих здібностей та навичок у напрямку народного мистецтва;
✅23 грудня 2022 р. о 12 год в МБК “Текстильник” (паралельна локація)- проведення свята національного костюму «Поліський вимір» з метою популяризації вивчення та відтворення народних практик створення одягу на основі традицій культурної спадщини українців, впровадження ткацької традиції у створення сучасних брендів та колаборації із інноваційними технологіями створення одягу.
✔️Організатори:
✔️Партнери:
Відділ культури,туризму,молоді та спорту Іванківської селищної ради
Відділ освіти, культури, туризму, охорони здоров’я, молоді та спорту Володимирецьої селищної ради
Обуховицький Музей ткацтва
Валентина та Юрій Верес
✔️За підтримки:
✔️Куратори проєкту:
Влада Литовченко та Ірина Рачковська

Leave a Comment