Home
Народний аматорський фольклорний колектив с.Сенчиці Зарічненського району

Народний аматорський фольклорний колектив с.Сенчиці Зарічненського району

 

Перша пісенна слава про Сенчицьку хор-ланку пролунала ще на початку 50-х років минулого століття. Одвічна селянська праця в полі, на сінокосі, на болоті постійно перепліталась піснею.

Першим керівником хор-ланки був тодішній завідуючий місцевим клубом Василь Янковець. У січні 1954 р. хор-ланка с.Сенчиці виступала на славетній сцені театру ім. І.Франка в місті Києві. У майбутньому ця хор-ланка переросла у народний аматорський фольклорний колектив.

У 1992 р. колективу було присвоєно звання “народний аматорський”. Склад нинішнього народного аматорського колективу — це вже третє покоління виконавців народної пісні села Сенчиці., а художнім керівником є нинішня завідуюча клубом Млайчук Валентина Володимирівна. Усі вони бережуть і доносять слухачам ту творчу пісенну спадщину. Поступово до них вливалися нові виконавці, молодші замінюють старших. Розширювався пісенний репертуар, у творчому доробку з’явилися побутові, жнивні, обрядові пісні, звучать колядки, щедрівки, веснянки, і жартівливі народні мелодії, котрі відображають життя простих людей, їх переживання, радощі та хвилювання. Творча активність колективу, їхня самобутність не могла залишитись непоміченою. 23 березня 2005 р. було засновано щорічну районну премію ім.. Євдокій Хоружої с.Сенчиці. Заснування цієї премії є даниною пам’яті пісенній творчості Є.І.Хоружої та фольклорному багатству Поліського краю. Колектив є активним учасником районних та обласних свят, фестивалів, концертних програм і щоразу проходить атестацію та гордо носить звання «народний».

 

Leave a Comment