Home
Надія ЛІНЕВИЧ майстриня художньої вишивки м. Сарни

Надія ЛІНЕВИЧ майстриня художньої вишивки м. Сарни

Ліневич Надія Павлівна

Майстер народного мистецтва
Художня вишивка м. Сарни

Надія Павлівна Ліневич народилася  20 лютого 1944 року у селі Немовичі Сарненського району.

З дитячих років пані Надія спостерігала за роботою своєї тітки, яка вишивала церковне вбрання. Краса і велич тітчиних рушників і серветок, її витонченість у крої та шитті, охайність накладання ниточки полонило серце молодої дівчини, яка для себе обрала шлях майстрині – вишивальниці.  Пані Надія почала вдосконалювати  техніку,  вивчати поліські узори та орнаменти.

На сьогодні в творчому доробку Надії Павлівни майже сотня робіт різних за смаком та уподобанням. Серед них: весільні рушники, рушники – божники,  обереги, серветки, плаття, чоловічі сорочки, тощо. Створюючи цікаві витвори мистецтва, майстриня ретельно стежить за правильністю підібраного узору, збереженням самобутності та неповторності вишивки, покладання хрестика та нитки з лицевої і виворітної сторони.

У 1994 році в приміщенні Сарненського історико – етнографічного музею відбулася перша  виставка робіт Надії Павлівни, яка  дала поштовх до плідної співпраці у галузі культури.

Рушники пані Надії експонуються на районних, обласних та Всеукраїнських виставках, святах, фестивалях. У 2008 році рушники  Надії Павлівни були представлені на районному етапі Фестивалю мистецтв України «Бурштиновий дивограй», на святкуванні 70 – річчя утворення Рівненської області в Рівненському обласному українському музично – драматичному театрі, на творчому звіті майстрів мистецтв і художніх колективів Рівненської області в національному палаці «Україна» м. Київ, 380-й річниці заснування села Кузьмівка (2009 р.).

Персональні виставки майстрині проходили у містах Рівне, Сарни, Дубно.

Надія Ліневич є активною учасницею народної аматорської студії майстрів «Самоцвіти Сарненщини».

Leave a Comment